Nieuws Rijschool Rosmalen

 

Autorijles vanaf 16,5 jaar 
Er is al enige tijd sprake van het verlagen van de leeftijdsgrens voor het behalen van het rijbewijs-B (personenauto). De regering heeft besloten dat dit 1 November 2011  ingevoerd wordt. Wat de eisen en de voorwaarden worden voor zowel de aspirant- bestuurder / automobilist, als de aangemelde begeleiders, lees je in onderstaand artikel. Het gaat vooralsnog om een proef van zes jaar.  

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17de
Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden ná het voltooien van je rij-opleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Eerst Theorie-examen, dan pas praktijk-examen
Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B. Vanaf de dag dat je 16,5 jaar bent geworden mag je beginnen met lessen. Vanaf je 17e verjaardag mag je daadwerkelijk op examen.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto

Als je geslaagd bent voor je rij-examen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Eisen voor de begeleider(s)

  • minimaal 27 jaar zijn en 5  jaar een rijbewijs-B hebben
  • geen zware verkeersdelicten hebben begaan
  • nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
  • niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
  • zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren


De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)  

Minderjarigheid van de bestuurder
Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden.
De minderjarige bestuurder is echter wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig, bij deelname aan het verkeer.

Sanctie - Rijden zonder begeleider

Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen.
Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.

Kijk voor nog meer info op http://www.2todrive.nl/

 


design RBEE vormgeving - implementation E-Difference